Zoveel voer, zoveel honden… wat moet ik nou?

voeding

Voedingstips

Er zijn een aantal tips die voor elk ras gelden: Zorg voor goede kwaliteit voeding van een goed merk en dat goed bij de hond past. Zorg dat er in combinatie met de voeding altijd een bak schoon, vers water staat. Geef nooit kattenvoeding: dit bevat veel te veel eiwitten en kan slecht voor de nieren zijn. Zorg dat het voer op kamertemperatuur is. Als er voer over is: gooi het gewoon weg. Zorg voor altijd schone eet en drinkbakken. Let goed op het gewicht van de hond: als hij dikker wordt krijgt hij te veel eten. Geef de hond speciale botten voor honden (geen splinterbotjes zoals kippenpoten: dit kan in de slokdarm gaan zitten en dat kan voor grote problemen zorgen). Vraag de dierenarts om advies als de hond zijn eten niet binnen kan houden of langer dan 24 uur niet heeft gegeten.


Hoe vaak moet een hond eten?

Voor een normale hond is het normaal om 1 a 2 keer per dag eten te krijgen. Dit lijkt weinig, maar natuurlijk gezien is dit normaal: een wolf eet ook maar één keer per dag. Een pup moet wel vaker te eten krijgen: toch wel vier a vijf keer per dag. Zorg dat er ALTIJD water klaarstaat (ongeacht welke leeftijd).


Hoe vaak moet een hond drinken?

Drinken voor een hond moet ALTIJD mogelijk zijn. Het is de belangrijkste manier voor de hond om zijn lichaam schoon te houden. De nieren zijn altijd aan het werk om te zorgen dat de hond urine produceert om het lichaam te reinigen. Ook de hond zweet, weliswaar niet door de huid, maar wel door de tong en de voetzooltjes.


Als de hond langer dan 48 uur (indicatie) niet kan drinken kan dit voor onherstelbare schade zorgen. De nieren en de hersenen kunnen dan flink aangetast worden. Het kan daarom niet vaak genoeg gezegd worden: ZORG ALTIJD VOOR WATER.


Vlees, nat voer of brokken?

Van alleen vers vlees kan uw hond niet leven: er moet altijd aanvulling gegeven worden. Natvoer bevat veel fosfor, veel water en weinig calcium. Dit moet daarom ook altijd aangevuld worden met plantaardige eiwitten in groente, pasta, rijst etc. Dit lijkt als snel op een mensenmaaltijd. Natvoer kan wel uitstekend gecombineerd worden met ander voer (in dit geval met onze versgeperste brokken, niet met de reguliere brokken). Dat maakt het natuurlijk extra lekker voor uw hond.


Daarom is het beste om altijd brokken (en dan van goede kwaliteit) te geven. De beste brokken zijn heel geconcentreerd met voedingsstoffen en bevatten weinig afvalstoffen. Het lijkt vaak duur, maar de hond heeft er veel minder van nodig dan van de goedkopere brokken doordat de concentratie van gezonde stoffen veel hoger is. De hond heeft daarom veel minder nodig, de vacht is mooier, de hond voelt zich super en heeft bovendien veel minder ontlasting. Wij zijn gespecialiseerd in de beste kwaliteit brokken voor een goede, betaalbare prijs. En voor elke hond is er genoeg keuze.


Af en toe een keer een vleesje of een koekje kan geen kwaad, maar hetzelfde geldt voor honden als voor mensen: te veel is ongezond en slecht voor de hond.


Voedingsadvies

Gewicht

Gr. per dag

2-5 kg.

60 / 120

5-10 kg.

120/ 180

10-20 kg.

180/ 300

20-30 kg.

300/ 410

30-40 kg.

410/ 510

40-60 kg.

510/ 600

60-80 kg.

600/ 750