Opvoeding van puppy’s: straffen of belonen?

opvoeding

Straffen

Dit vinden mensen vaak lastig: het kleine schattige ding straffen. Veel mensen kiezen voor deze methode. Het uitgangspunt hiervoor is de dominantietheorie: het baasje moet als ‘alpha’ gezien worden door de pup. Als we terug kijken naar de wolven loopt er altijd een alpha mannetje en vrouwtje rond. Deze ‘straffen’ de rest van de pack als ze iets verkeerd doen. De groep volgt hen overal en doet precies wat het alpha stel wil. De grote vraag is: werkt dit nog steeds? Uit onderzoek blijkt dat in kleinere groepen de ouders automatisch de leiders zijn. Ze hebben geen dominantie nodig om de baas te zijn. Deze tactiek zou dus perfect werken als je heel veel honden hebt, maar als je een pup hebt: is het straffen wel nodig?

Hoe werkt straffen in het hoofd van uw hond? De hond krijgt het gevoel dat hij iets verkeerd doet. Door te straffen leert de hond dus dat een bepaalde handeling een negatieve uitkomst heeft en wil het daarom niet meer doen. Er is echter geen manier om hem te vertellen wat hij wel moet doen, dus hoe hij reageert kan onzeker zijn. Dit is dan ook het nadeel van deze manier van opvoeden: de hond kan heel onzeker worden. Vooral als de hond de straf die hij krijgt verkeerd opvat: hij denkt straf te krijgen voor iets anders dan wat de bedoeling is. De hond kan het gevoel krijgen dat hij alles fout doet en daarom kan hij heel teruggetrokken worden.


Belonen

Belonen is een andere manier om uw hond iets te leren. De hond leert dat een bepaald gedrag goed is, en zal het daarom gaan herhalen. Veel oefening hierin is erg belangrijk: de hond moet naar u gaan luisteren en het leuk gaan vinden waar hij mee bezig was.
Het beste is om met iets simpels te beginnen en dan de moeilijkheidsgraad op te bouwen. De hond leert dus wat hij moet doen. Maar wat als hij iets doet wat hij niet mag? Het beste is om het ongewenste gedrag te vervangen voor gewenst gedrag, en dit dan weer te belonen.
Deze manier van trainen is heel leuk voor u en voor de hond, maar het vraagt heel veel geduld en tijd. Het is goed voor de band met u en uw hond en de hond zal daarom veel aandacht van u vragen.


Combineren van straffen en belonen

Deze manier van opvoeden komt het meeste voor. Een commando wordt vaak geleerd met een beloning. Vervolgens wordt de hond gestraft als hij iets niet goed doet. Dit kan wel een verwarrende manier van opvoeden zijn voor de hond: als hij niet begrijpt waar het over gaat kan hij de beloning of de straf verkeerd opvatten.
De omgeving kan erg belangrijk zijn: het zou kunnen dat de hond bijvoorbeeld niet gaat zitten in een drukke omgeving, en thuis het perfect doet. Straffen is hier geen handige optie, want dan kan het zijn dat hij zitten als iets verkeerds gaat zien. Daarom is het belangrijk als u voor de straffen en belonen methode gaat dat u goed naar de omgeving kijkt. Als de hond thuis kan zitten, zal hij in de toekomst ook wel gaan zitten in drukkere omgevingen. Het kost alleen wat meer oefening en wat meer beloning. In gevallen als grommen of bijten is het goed om altijd te straffen.